"Shanghai on Kiinan Manhattan" eli asiaa Kiina-busineksestä

Keskiviikkona 3. marraskuuta käynnistettiin jälleen Shanghain suomalaisten asiantuntijaseminaarit, jotka aloitettiin viime talvena alojensa huippuosaajien luennoimana. Tällä kerralla saatiin kuulla kiinalaisesta business-kulttuurista Finnish Business Councilin puheenjohtajan ja MPS Global Shanghain toimitusjohtajan Tero Kososen luennolla.

Kosonen piti vastaavanlaisen seminaarin noin vuosi sitten saaden erittäin hienon vastaanoton. Kuulijakunta ei pettynyt tälläkään kerralla, sillä vaikka luennon osallistujien taustat vaihtelivat henkilöstöalan asiantuntijoista opiskelijoihin ja useiden vuosien Kiina-kokemuksen omaavista aivan uusiin tulijoihin, jäi jokaiselle varmasti paljon mietittävää luennolta.

Käytännönläheiset esimerkit johtamisesta, kulttuurista ja viestinnästä johdattelivat seminaaria. Kiinan markkinat ovat valtavat ja niille on paljon tulijoita. Riskit ovat kuitenkin suuret ja eroavat merkittävästi haasteita, joita yritykset kohtaavat vaikkapa eurooppalaisiin maihin mentäessä. Kilpailu Kiinassa on erittäin kovaa ja Teron mukaan tämä näkyy kaikessa toiminnassa – lähes asiassa kuin asiassa päädytään siihen, että kiinalaiset ovat joutuneet kilpailemaan paikastaan auringossa ja se aiheuttaa länsimaisin silmin katsottaessa ongelmia johtamisessa ja viestinnässä.

Tärkeimmät luennon viestit jäivät ainakin jutun kirjoittajan mieleen muutaman lentävän lausahduksen muodossa, jotka raapustin vihkon kääntöpuolelle. Näissä piilee paljon totuutta jokaiselle Kiinassa asuvalle ja toimivalle; ”Pidä positiivinen vire, älä syyllisty ylimielisyyteen.”, ”Shanghai on Kiinan Manhattan”, ”kiinalainen asiakas on todella vaativa”, ”kiinalaiset ovat perheihmisiä”, ”Kiinassa eletään epävarmuudessa” ja ”Miljardi ihmistä ei tarkoita yhtä markkinaa”. Ne jutun lukijoista, joille näiden lauseiden merkitykset eivät avaudu, joutuvat odottamaan Teron seuraavaa luentoa!

Shanghain suomalaisten asiantuntijaseminaarit jatkuvat marraskuun lopussa. Seuraa nettisivuja ja pysyt ajan tasalla!

Otamme mielellämme ehdotuksia uusista aiheista asiantuntijaluennoille sekä erityisesti luennoitsijoista os. tiedottaja@shanghainsuomalaiset.com

Kuvia tapahtumasta:

Pääkonsuli Matti Heimonen toivotti konsulaatissa pidetylle luennolle tulleet Shanghain suomalaiset tervetulleeksi.

Shanghain suomalaisten puheenjohtaja Oskar Helling esitteli Teron

Pääkonsulaatin viisumitilat olivat täynnä kiinnostuneita kuulijoita

Asiantuntijan syvällä rintaäänellä puhunut Tero Kosonen

Juttu ja kuvat Lotta Soini