kirjalista

Lukutoukan aarreaitat Shanghaissa

Suomalaisten ei Shanghaissa tarvitse luopua lukuharrastuksestaan. Kirjakauppojen englanninkielisen tarjonnan lisäksi metropolista löytyy kaksi suomalaisia kirjoja lainaavaa ihka oikeaa kirjastoa. Shanghain pääkonsulaatin tiloissa toimivan kirjaston kokoelma sisältää aikuisten romaaneja ja tietokirjoja, Suomi-koululta taas löytyy lasten ja nuorten kirjasto.

Kirjastojen vastuuhenkilöinä toimivat joulukuun loppuun saakka Tarja Matikka ja Eeva Kipinä, jotka olivat kumpikin ensimmäisiä tehtäviinsä nimettyjä kirjastonhoitajia. Joulukuusta 2010 lähtien aikuisten kirjaston uutena kirjastovastaavana on aloittanut Pauliina Kivi. Pauliinan tavoittaa sähköpostitse (pauliina.kivi @ gmail.com).

Konsulaatin kirjasto

Shanghain suomalaisten kirjastojen toiminta on alun perin alkanut ensimmäisestä muuttajien jälkeen jättämästä kirjapinosta ja aikojen saatossa lahjoitusten lisääntyessä on kirjoja alettu lainaamaan. Lahjoituksiin perustuvasta kokoelmasta löytyy luettavaa neljällä eri kielellä. Tarja nimettiin ensimmäiseksi Shanghain suomalaisten kirjastonhoitajaksi syksyllä 2009. Vuoden 2010 lopussa vetovuoro siirtyi Pauliinalle.

Kirjastoon saapuva voi ensimmäisellä käynnillään joutua hakemaan kokoelmaa katseellaan, sillä konsulaatin aulassa sijaitsevan kaapin liukuovet peittävät kirjarivistöt taakseen. Kirjat on luokiteltu aihepiirien mukaiseen järjestykseen, romaanit ja tietokirjat erikseen. Uudet kirjat leimataan ja lisätään kirjaluetteloon. Kirjastoon tulevan aineiston voi lahjoittaja jättää uusille kirjoille varatulle hyllylle odottamaan käsittelyä.  

Suomalaisperheiden mieltymyksestä dekkareihin kielii salapoliisiromaanien suuri osuus kokoelmasta. Kattava ja ajantasainen lista kirjoista on esillä Shanghain suomalaisten sivuilla. Lukuharrastajien kannattaa miettiä hyllyille palatessaan millainen kirjasto palvelisi heitä parhaiten ja kertoa ajatuksistaan kirjastonhoitajalle. Toimintaa kehitetään mahdollisuuksien rajoissa ja käyttäjien mielipiteet ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä.

Suomi-koulun kirjasto

Suomi-koulun toimipiste, josta lasten kirjasto löytyy, sijaitsee Rego International Schoolin tiloissa.  Lasten ja nuorten kirjasto on auki lauantaisin samaan aikaan, kun koululla pidetään oppitunteja. Eeva on laatinut kirjastolle tarkat säännöt ja jokaiselle lainaajalle tehdään oma kirjastokortti. Lainaoikeudet kirjastolle saavat koulun omat oppilaat. Lainaajien ikähaarukka on kolmesta neljääntoista ikävuotta.

Kirjaston kokoelmalla on samanlainen historia kuin konsulaatin kirjastolla, eli lähtijöiltä on saatu ensimmäiset niteet. Kokoelmassa näkyy paljon uutta kirjallisuutta, kuten Tatu ja Patu-sarja ja Lene Kaaberbolin Näkijän kirja -sarja. Koulun kirjaston kokoelma karttuukin paitsi lahjoituksista myös opettajien Suomen reissuilta tuomista kirjoista. Koulun kirjaston kirjat on luetteloitu tekijän ja nimekkeen mukaan Shanghain suomalaisten sivuille. Kirjasto on ollut olemassa jo viisitoista vuotta ja muuttanut aina suomikoulun mukana.

Eevalle saa esittää toiveita hankittavista kirjoista ja kirjaston toimintaan liittyen. Hänet tavoittaa kirjaston aukioloaikana koululta ja muuna aikana sähköpostitse eeva.kipina@hotmail.com

Juttu ja kuvat Turun ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalveluiden koulutusohjelmassa opiskeleva Iina Juutinen. Muokannut Tarja Matikka ja Lotta Soini.