kirjalista

Tutkimus Kiinassa asuvista suomalaisista naisista

Saara Eder Jyväskylän yliopistosta tekee sosiologian pro gradu -työtä Kiinassa asuvista suomalaisista naisista. Saara toivoo, että mahdollisimman moni Shanghain alueella asuvista suomalaisnaisista voisi vastata hänen kirjoituspyyntöönsä helmikuun puoliväliin mennessä. Ryhdy siis toimeen heti!

**

Länsimaalaiset naiset kohtaavat Kiinassa kenties enemmän haasteita kuin miehet kulttuurisista syistä johtuen, vaikkapa työyhteisössä. Olen kiinnostunut siitä, millaisena koet asemasi länsimaisena naisena kiinalaisessa ympäristössä. Toivon, että vertaisit tilannetta elämään Suomessa ja maustaisit kirjoitustasi käytännön esimerkein omista kokemuksistasi. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että länsimaiselle naiselle tarjotaan liikelounaalla ruokapöydässä tupakkaa, mutta kiinalaiselle ei.

Kirjoita vapaasti ja omasta näkökulmastasi. Saat tehdä niin pitkän - tai lyhyen - kirjoituksen kuin haluat, ohjepituutta ei ole.

Kirjoita ensin perustietojasi, kuten:

Syntymävuosi, perheenjäsenten sukupuolet ja iät, ammattisi/opiskelusi Suomessa ja Kiinassa, mistä olet kotoisin Suomessa ja missä viimeksi asuit,
missä asut/asuit Kiinassa?

Alkuun pääsemiseksi tässä muutamia asioita, joista olisin kiinnostunut:

  1. Miksi muutit Kiinaan?
  2. Osasitko kieltä muuttaessasi? Entä nyt?
  3. Millainen pohjatieto sinulla oli kiinalaisesta kulttuurista ennen muuttoa? Osoittautuivatko jotkin luulot vääriksi?
  4. Miten sopeuduit kiinalaiseen elämänmenoon? Mitkä olivat suurimmat eroavaisuudet suomalaiseen arkeen verrattuna? Mikä yllätti positiivisesti/negatiivisesti? Millaisia ovat/olivat arkirutiinisi Kiinassa?
  5. Miten paljon olet tekemisissä kiinalaisten kanssa? Ovatko he miehiä, naisia vai molempia? Millä tavoin he suhtautuvat sinuun? Onko suhtautuminen erilaista, jos mukanasi on esimerkiksi toinen nainen? Entä mies?
  6. Muuttaako paikka tilannetta (esim. liikelounas/ruokakauppa)?
  7. Millainen asema kokemustesi mukaan sinulla on (työpaikalla tai ystävien kesken) verrattuna kiinalaiseen naiseen? Entä länsimaalaiseen mieheen?
  8. Onko sinulla kiinalaisia ystäviä? Minkälainen suhde teillä on jos vertaat sitä ystävyyteesi länsimaalaisten kanssa?

Voit kirjoittaa myös muista mieleesi tulevista asioista Kiinassa elämiseen liittyen.

Käsittelen vastaukset ehdottoman luottamuksellisesti ja tietoja ei käytetä muihin tarkoituksiin. Tutkimuksesta ei myöskään käy ilmi henkilöllisyytesi. Annan mielelläni lisätietoja ja voit ottaa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Vastaukset mielellään .doc tai .docx -muodossa 31.1.2011 mennessä sähköpostilla tai kirjeitse ohjaajalleni Ilkka Alaselle.

Ystävällisin terveisin,

Saara Eder
Yht. yo
Jyväskylän yliopisto
saara.eder@jyu.fi
puh. +358 45 633 1554

Ilkka Alanen
Sosiologian professori
ilkka.alanen@jyu.fi
Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos
PL 35 (MaB)
40014 Jyväskylän yliopisto
Suomi Finland