kirjalista

Kiinan talouden näkymät 2011: Hiipivä kulutus, piilotettu asuntokupla

Kotimaisen kulutuksen odotetaan Kiinassa kasvavan tänä vuonna, mutta taustalla häämöttää asuntokupla, joka puhjetessaan saattaa kolauttaa koko maailmantaloutta. Todennäköisintä kuitenkin on, että talouden kasvu jatkuu Kiinassa vahvana tänäkin vuonna, ja että maa jatkaa hidasta siirtymäänsä vientivetoisesta taloudesta kohti kulutuskysyntään nojaavaa taloutta. Talouskasvun ruokkimiseksi Kiinalle on edelleen myös tärkeää varmistaa raaka-aineiden saanti ja pitää hintojen nousu kurissa.

Pehmeä laskeutuminen

Kiinan valtiovarainministeri Xie Xuren ilmoitti joulukuun lopulla, että vuonna 2011 Kiina pyrkii aikaisempaa paremmin tasapainottamaan nopean talouskasvun, talouden rakenneuudistuksen ja inflaation hallinnan. Kiina selviytyi kansainvälisestä talouskriisistä pienin kolhuin länsimaihin verrattuna, sillä se korvasi hiipunutta vientikauppaansa kasvattamalla tuntuvasti julkisia ja valtionyritysten investointeja. Kun elvytystoimista nyt luovutaan ja kiihtyvä inflaatio vaatii kiristyksiä talouspolitiikkaan, odotetaan Kiinan talouskasvun tänä vuonna hiipuvan hienoisesti. Valtiovarainministeri Xien mukaan Kiina yrittää tänä vuonna nostaa varsinkin köyhimpien kiinalaisten tuloja, jotta kulutusvoimaa saataisiin nostettua.

Yuanin vahvistuminen jatkuu

Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat vaatineet Kiinaa antamaan valuuttansa vahvistua, koska halpa yuan on antanut kiinalaisille tuotteille kohtuutonta kilpailuetua kansainvälisessä kaupassa. Vaatimukset yuanin vahvistumiseksi tuskin loppuvat tänäkään vuonna ja Kiinan odotetaankin jossain määrin taipuvan painostukseen. Syynä on tosin se, että kalliimpi yuan minimoisi Kiinalle elintärkeiden tuontiraaka-aineiden kallistumista ja auttaisi pitämään inflaation kurissa. Ruuan ja asuntojen kallistumisen myötä kuluttajahinnat ovat viime kuukausina nousseet Kiinassa nopeinta tahtia vuosiin, ja inflaation hillitseminen on odotettavasti kiinalaispäättäjien asialistan kärjessä nyt alkuvuonna.

Kiinan investoinneista Afrikkaan on myös puhuttu paljon. Business Growth Acceleratorsin konsultti Dan Elderin mukaan Afrikan maihin rahojaan kaatamalla Kiina paitsi varmistaa talouskasvunsa edellyttämien raaka-aineiden saannin myös käyttää valuuttavarantoaan tavalla, joka ei johda Yhdysvaltain dollarin arvon laskuun. Elderin tavoin monet länsimaiset tarkkailijat ovat olleet huolissaan Kiinan toimista Afrikassa, mutta Kiinan mielestä länsimailla ei ole varaa syyttää ketään kolmannen maailman riistosta.

Kommunistinen kuluttajuus

Yhdysvaltalainen liikepankki Morgan Stanley ennustaa Kiinan yltävän tänä vuonna yhdeksän prosentin talouskasvuun. Merkillepantavaa ennusteessa on se, että puolet tuosta yhdeksän prosentin kasvusta koostuisi kotimaisesta kysynnästä. Ennuste lupaisi siis hyvää Kiinan tavoitteelle uudistaa talouttaan niin, että vientikaupan ja investointien sijaan kasvu perustuisi kotimaiselle kysynnälle. Kun Kiinan kasvu samalla pitää yllä maailmantalouden elpymistä, näyttäisi siis siltä, että maailmantalouden kohtalo on kommunistisen Kiinan kulututtajien käsissä ja lompakoissa. Kulutuksen kasvun taustalla on lähinnä palkkojen nousu, mutta kun kuilu köyhien ja rikkaiden välillä vain kasvaa Kiinassa, olisi maan hallituksella hyviä syitä lisätä heikoimpituloisten kansalaistensa ostovoimaa myös sosiaaliturvan uudistuksilla.

Asuntokupla keskiluokan uhkana

Suurin uhka Kiinan taloudelle saattaa olla paisuva asuntokupla. Talouskriisin iskiessä kiinalaiset pankit määrättiin lisäämään lainanantoaan, mikä on johtanut kiinteistömarkkinoiden kuumenemiseen. Kun vaihtoehtoisia kohteita ei ole monia, on kiinalainen keskiluokka sijoittanut asuntoihin. Tämän seurauksena asuntohinnat ovat nousseet ennätystahtia ja ympäri maata makaa tyhjillään asuntoja ja taloja, joita ihmiset ovat ostaneet myydäkseen ne myöhemmin voitolla. Jos Kiinan kiinteistökupla puhkeaa Yhdysvaltojen tapaan, on pahimmallaan edessä kotimaisen kysynnän romahdus, jolla on seurauksia ympäri maailmaa. Tilannetta helpottaa se, että kaupungistuminen on Kiinassa vielä kesken, joten asunnoille kyllä on kysyntää. Mutta jos kupla puhkeaa, rientääkö Kiinan hallitus keskiluokkansa avuksi?

Lähde: Radio86 - alkuperäinen lähde: Bloomberg, Morgan Stanley, Xinhua, Daniel J. Elder (bgaccelerators.com), Kirjoittanut: Lars Sivertsen, Kääntänyt: Janne Suokas