Expatriumin uutiskirje 15.4.

Tervehdys Expatriumin toimituksesta! (Aurinko nousi Vantaalla klo 6.03, Kajaanissa klo 5.38 ja Inarissa klo 5.18)

On veroilmoituksen aika

Jokakeväinen Suomen veroilmoitus on jälleen ajankohtainen. Verottaja on lähettänyt verovelvollisille veroilmoituksen tarkistettavaksi. Mikäli huomautettavaa tai täydennettävää löytyy, tulee se tehdä joko 10.5. tai 17.5. mennessä.

Expatriumin jokavuotinen veroilmoituksen täyttöopas julkaistiin maaliskuussa ilmestyneessä kevään numerossa (nro 70). Deloitten veroasiantuntija Veera Campbellin kokoaman vuoden 2010 vero-oppaan voit käydä lukemassa myös tilaajillemme varatusta osiosta verkkopalvelustamme osoitteessa:
http://www.expatrium.fi/index.php/article/show/170/0/4/

Jos et ole Expatriumin tilaaja, katso ihmeessä alla oleva ilmoituksemme!

*** ILMOITUS ***

TILAA NYT EXPATRIUM - SAAT HETI VEROILMOITUSOPPAAN KAUPAN PÄÄLLE

Kun tilaat Expatrium-lehden nyt, saat vuoden lehdet hintaan erikoishintaan 50 euroa. Normaali tilaushinta on 56 euroa. Hinta sisältää neljä lehden numeroa, täyden käyttöoikeuden verkkopalveluun, tilaajien uutiskirjeet, mahdollisuuden lähettää neuvontapalvelupalstalle visaisia kysymyksiä parhaiden asiantuntijoiden vastattaviksi sekä postituskulut kaikkialle maailmaan.

Lisäksi saat lahjaksi juuri nyt ajankohtaisen ulkomailla asuvan veroilmoituksen täyttöoppaan sekä luettavaksesi verkkosivuillamme että pdf-dokumenttina itsellesi. Kaupan päälle saat vielä kevään tuoreen Expatrium-lehden postitse.

Tämä tilaustarjous on voimassa 10.5. saakka. Toimi näin: lähetä nimesi ja postiosoitteesi sähköpostitse tilaukset@expatrium.fi . Merkitse osoitekenttään ”lehti ja vero-opas”. Saat paluupostissa tilauslaskun. Vero-oppaan saat sähköpostitse ja kevään lehden postitse kun tilaus on maksettu.

Tilaus alkaa kesäkuussa ilmestyvästä Expatriumin kesän numerosta 71.

*** ILMOITUS PÄÄTTYY ***

---
UUTISIA

Passin hinta nousee 20%
Suomen ulkomaanedustustoista anottavan passin hinta nousee toukokuun alusta roimasti. Tällä erää nousu on 20 %. Ennen toukokuun alkua anottavan passin käsittelykulut edustustoissa ovat 100 euroa ja 1.5.11 jälkeen 120 euroa. Ulkomailla Suomen passi on anottavissa suurlähetystöissä, pääkonsulaatinvirastoissa sekä lähetetyn konsulin johtamissa edustustoissa eli konsulaateissa.

Passia ei edelleenkään valitettavasti ole mahdollista anoa kaikista maista. Passi on voimassa viisi vuotta ja se on henkilökohtainen. Ennen passin uusimisruljanssia on syytä tarkistaa että omat yhteystiedot ovat ajan tasalla Suomen väestökirjanpidossa.

Suomen passin hinta ulkomailta hankittuna on noussut nyt vuosittain. Vuonna 2009 käsittelykulut nousivat 90:een, vuosi sitten 100:aan ja nyt 120 euroon. Suomessa anottavan passin hinta on tänä keväänä noussut 48 eurosta 53 euroon. Sen voi anoa asuinpaikasta ja –maasta riippumatta henkilökohtaisesti miltä tahansa poliisiasemalta Suomessa. Passin toimitusaika Suomessa on noin viikko.

Lisätietoa eri passityypeistä ja niiden hinnoista:
http://formin-origin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=43838&contentlan=1&culture=fi-FI

---
Laki avoerolle

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamiselle tuli huhtikuun alussa voimaan uusi laki. Sen tarkoituksena on antaa avopuolisoille suojaa avoliiton päättyessä ja se tarjoaa avopuolisoille oikeutta hakea pesänjakajaa omaisuuden erotteluun. Avopuolisolla on joissakin tapauksissa oikeus saada hyvitystä yhteistalouteen antamastaan panoksesta.

Jotta lakia voi soveltaa, on avopuolisoiden yhteistalouden tullut jatkua viisi vuotta tai heillä tulee olla yhteinen tai yhteistaloudessa elävä lapsi. Avopuolisolla on oikeus hyvitykseen, jos hänen avullaan on kartutettu toisen avopuolison omaisuutta ja jos omaisuuden jakaminen pelkän omistussuhteen perusteella merkitsisi hyötymistä toisen kustannuksella.

Jos avoliitto on päättynyt ennen lain voimaan tuloa, ei lakia voida soveltaa. On myös hyvä huomata, että uuden lain myötä avopuolison oikeudet eivät ole edelleenkään samat kuin aviopuolisolla.

Lisätietoja:
http://www.maistraatti.fi/fi/Ajankohtaista/Laki-avopuolisoiden-yhteistalouden-purkamisesta-voimaan-142011

---
Rajat ylittävää terveydenhoitoa

Maaliskuussa voimaan astui EU-direktiivi potilaiden oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Uusi direktiivi mahdollistaa sen, että muutaman vuoden kuluttua suomalainen voi saada yhtä suuren korvauksen lääkärissä käynnistä ulkomailla kuin vastaavanlaisesta hoidosta Suomessa. Parin vuoden päästä valtio tai kotikunta joutuu maksamaan hoidosta toisessa EU-maassa saman korvauksen kuin hoito maksaisi kotimaassa. Ainoastaan sairaalassa yöpymisestä tai erikoissairaanhoidosta vaaditaan ennakkolupa. Vielä on epäselvää kuinka paljon yhteiskunta maksaa hoidosta. Ilmeisesti Suomessa joko potilas saa yksityisestä hoidosta maksettavan Kela-korvausta vastaavan summan tai hoidon saa täsmälleen samaan hintaan kuin sen saisi Suomessa julkisessa terveydenhuollossa.

Lisätietoa englanniksi:
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/lsa/119514.pdf
---
EXPATRIUM.FI


Klubi

Viime aikoina klubilla on vaihdettu tiuhaan tahtiin niin mainiota tietoa vauvan ja pienten lasten kanssa matkustamisesta lentoteitse että aiheestahan saisi kokoon jo oman opaskirjan. Siellä on myös keskusteltu Suomen passin anomisen vaikeudesta ja siitä että se kaiken vaivan jälkeen on voimassa vain viisi vuotta. Useamman maan kansalaiset ottavatkin passin siitä maasta, josta sen saa kätevimmin ja edullisimmin. Samalla on keskusteltu siitä mitä henkilökohtaisia elämänmuutoksia Suomen viranomaisille on syytä ilmoittaa.
http://www.expatrium.fi/index.php/forum/messagelist/6

---
Ilmoitustaulu

Expatrium.fi:n ilmoitustaululla etsitään ja tarjotaan asuntoja ensi kesälle. Olisiko sinulla tarvetta asunnolle, asunnon vaihdolle tai vuokralaisille? Nyt on tarjolla asuntoja Ranskasta, Singaporesta ja Suomesta ja niitä etsitään Filippiineiltä ja Välimeren maista.
http://www.expatrium.fi/index.php/noticeboard/boards

----
ONGELMIA

Tunnukset unohtuneet?

Jos muisti pätkii, eikä Expatrium.fi:n käyttäjätunnus tule millään mieleen, anna verkkotoimituksemme auttaa. Laita tunnarista heti tiedustelu: info@expatrium.fi.

Pelkästään salasanan kadottaneet saavat nopeimman avun klikkaamalla etusivulla >unohtuiko salasana?-linkkiä.

Mainioita hetkiä Expatrium.fi:n parissa toivottaen

Anna Iskala
päätoimittaja
toimitus@expatrium.fi
http://www.expatrium.fi