Kiinalaisia makuja suomalaisittain

Aurinkoisena tiistaina 26.4. kokoontui Xiaoning Partasen oppiin 11 innokasta kokkia opettelemaan kiinalaisten jiaozi-taikinanyyttien tekoa. Kurssi järjestettiin Jaana Rytkölän keittiössä Pudongissa. Eri puolilla Kiinaa täytettyjä taikinanyyttejä valmistetaan eri ohjeilla ja tällä kurssilla opittu ohje mukailee Pohjois-Kiinan perinnettä, jolloin nyyttien kuori on paksumpi.


Xiaoning opasti jiaozien tekemisessä

Osa jiaozi-kuorista ostettiin valmiina pyöreinä kaulittuina levyinä, mutta päivän aluksi valmistettiin myös hiukan omaa taikinaa.

Jiaozi-kuorien taikinan ohje:
n.600g vehnäjauhoja
n.4dl vettä

Jauhot ja vesi sekoitetaan isossa kulhossa ja seosta vaivataan käsin. Taikinan annetaan seistä liinan alla noin 1 tunnin.
Taikinasta kierretään pitkä ohut pötkö ja se jaetaan veitsellä pieniin palasiin. Jokainen pala kaulitaan ohueksi pyöreäksi levyksi.


Elisa ja Xiaoning työn touhussa

Täytteen ohje:
1 kg jauhelihaa
vettä, ruokaöljyä
1 kananmunan valkuainen
pilkottua sipulia
pieni liraus vodkaa
soijakastiketta, suolaa, mustapippuria

-Jauheliha, vesi, öljy ja pilkottu sipuli sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Sekaan lisätään mausteeksi soijakastiketta, suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.
-Joukkoon lisätään kananmunan valkuainen. Lopuksi sekaan voi lorauttaa pienen tilkan vodkaa tai valkoviiniä lihan maun neutralisoimiseksi.
-Täytteeseen voit omien mieltymysten mukaan lisätä joukkoon esimerkiksi valkosipulia tai sieniä.


Xiaoningin ohjeen salaisuus oli Finlandia vodka

Jiaozien kokoaminen:

-Taikinakuoren keskelle lisätään lusikallinen täytettä ja kuori taitetaan kevyesti kaksin kerroin. (katso kuvaa)


-Tämän jälkeen puristetaan kuori ulkoreuna ylöspäin peukaloiden ja etusormien väliin siten, että reuna samalla rypyttyy. (katso kuva)


-Vaihtoehtoisesti reunan voi rypyttää myös pöydän päällä kohta kohdalta, mutta tällöin aikaa kuluu huomattavasti enemmän.


-Lopuksi nyytit keitetään vedessä. Kun nyytit ovat kypsiä, ne nousevat pintaan. Halutessa voit jäähdyttää nyytit ja paistaa niitä hiukan pannulla.

Lopuksi uurastus palkittiin ja kurssi huipentui jiaozien maisteluun. Työläin ja aikaavievin vaihe oli selkeästi jiaozi-nyyttien kokoaminen. Myös itsetehdyn taikinan kaulitsemiseen meni paljon aikaa. Useimpien mielestä omatekoisesta taikinasta valmistetut nyytit olivat kuitenkin kaupan valmistaikinaan tehtyjä maukkaampia.

 

Juttu ja kuvat Hanna Kylmäluoma